Rendelőnk telefonszáma:

+36 70 774 3131

Amennyiben a szám foglalt kérjük hívja a központi recepciónkat az alábbi elérhetőségen

+36 1 700 3930

Gyermekfogászat - kezdjük időben

A gyermekfogászat a gyermekek fog- és szájbetegségeinek, illetve azoknak a megelőzésével foglalkozik. A gyermekfogászat jelentősége sokkal nagyobb, mint azt elsőre gondolnánk, hiszen a gyermekfogászati kezelések a gyermek egész életére meghatározzák a dentális egészséghez, fogászati kezelésekhez való viszonyát.

A tejfogak fontossága

A tejfogak fontos szerepet töltenek be a helyes harapás és rágás kialakulásában, a beszédhangok helyes képzésének kialakulásában. Ezen kívül helyfenntartó szerepük van a maradó fogak számára. Fontos, hogy a helyes táplálkozással, és a már gyermekkorban elsajátított helyes fogápolási technikával hosszú időre olyan szokásrendszert adhatunk gyermekünk kezébe, amelynek egészségügyi előnyei messze túlmutatnak a gyermekkoron.

A megelőzés szerepe

A fogászati ellátásban fontos szerep jut a fogászati problémák megelőzésének. A preventív fogászat célja a szájüreg és a fogazat betegségeinek megelőzése. 

A kisgyermekek fogai eredendően egészségesek. Az, hogy a szülők gyermekeiket évente 3-4 alkalommal, már igen fiatalon, 2-3 éves korukban elvigyék a fogorvoshoz, több szempontból is fontos: 

  • ezzel a gyakorisággal biztonsággal elkerülhető a nagyobb fogászati problémák kialakulása
  • a gyermeknek megszokottá válik a látogatás a fogorvosnál, így felnőttkorára is egy egészséges prevenciós mintázat öröklődik át

A tejfogak kezelése

A tejfog szuvasodásáról sok szülő tévesen úgy hiszi, csak átmeneti probléma, mert majd a tejfog úgyis kiesik. Ez azonban helytelen, hiszen a szuvas tejfog fájdalmat okozhat a gyermeknek, emellett a fog korai kihullása módosítja az áttörőben lévő maradó fogak helyzetét.

A tejfogak szerkezete más, mint a maradó fogaké, az idegkamrák nagyobbak, a zománcréteg pedig vékonyabb, így gyorsabban szuvasodik a fog, a panaszok viszont a maradó fogakéval megegyezőek, így fájdalmat okozhatnak a gyermeknek.

A tejfogak tömésénél az eljárás során a szuvas felületet fúrással jól tisztíthatóvá tesszük, majd behelyezzük a tömőanyagot a fogba. A tömés során a tejfogba egy speciális tömőanyag kerül, melynek előnye, hogy „fluoridraktárként” szolgál, így védve a tejfogat a fogváltás bekövetkeztéig.

Barázdazárás

A fogászati barázdazárás olyan egyszerű, gyors, esztétikus és fájdalommentes technika, mellyel a rágófogak rágófelszíni szuvasodásait előzhetjük meg. A beavatkozás viszonylag egyszerű, foganként csupán néhány percet vesz igénybe. A rágófelszíni barázdák lezárásával az ételmaradék nem tud a felszíni barázdákba ragadni, így ezen a felületen nehezebben indul el a fogszuvasodás.

A kezelés 6 és 18 éves kor között alkalmazható, a félévenkénti ellenőrzéseken pedig mindig javasolt az újonnan kibújt fogak barázdazárása, valamint a már meglévő barázdazárások folyamatos ellenőrzése, esetleges cseréje. Az eljárással részben megelőzhető, illetve csökkenthető a gyermekkori fogszuvasodás gyakorisága.


 
 

 
Keresse időpontért ügyfél-szolgálatunkat vagy kérjen visszahívást!
 

 


Visszahívást kérek


Dentors Marina Digitális Fogászat, Parodontológia és Szájsebészet

Szolgáltatásaink

Szolgáltatásaink

Tekintse át, hogy milyen szolgáltatásokat vehet igénybe fogorvosaink segítségével!

Megnézem
Fogorvosaink

Fogorvosaink

Fogorvosaink és munkatársaink várják, hogy szakszerű segítséget nyújtsanak a panaszaira.

Megnézem
Időpontfoglalás

Időpontfoglalás

Időpontot kérek fogorvosi kezelésre vagy szűrésre!

Megnézem
Kapcsolat

Kapcsolat

Írja meg miben segíthetünk és szívesen visszahívjuk!

Megnézem