Rendelőnk telefonszáma:

+36 70 774 3131

Amennyiben a szám foglalt kérjük hívja a központi recepciónkat az alábbi elérhetőségen

+36 1 700 3930

Fogtömés, betétek és héjak

A fogszuvasodás gyakori fogászati probléma, alkati, életmódbeli, szájhigiénés tényezők is okozhatják. A szuvas fogra a leggyakrabban alkalmazott gyógyír a fogtömés, amellyel továbbra is kitűnően funkcionáló és erős fogunk lehet.

Esztétikus, kompozit tömések

Az évek során az esztétikus, “fehér” színű tömések szinte teljesen kiszorították a szürke amalgám töméseket a modern rendelőkben. Az esztétikus kompozit tömések segítségével szinte láthatatlanul lehet eltüntetni a fogak defektusait.

Az esztétikus tömések mind az elülső, mind a rágófogak esetében alkalmazhatók kisebb és közepes méretű szuvasodások ellátására. A fényre kötő kompozit tömőanyag előnyei közé tartozik, hogy rendkívül erősen és résmentesen tapad a fogszövethez. Többsége az UV tartományhoz közeli hullámhosszú fényre köt meg. Ennek következtében az orvos a kezelés során az egyes tömőrétegeket külön világítja meg. Az így elkészült tömés nemcsak esztétikus, hanem rendkívül tartós is.

Miután megfelelő rétegnyi tömőanyag került az előkészített üregbe, polírozással véglegesítjük a fogtömést. A polírozás azért is fontos, mert így lesz a fog teljes felszíne, illetve a tömés zárása tökéletes. Ezzel minimalizáljuk az esélyét a későbbi szuvasodásnak és elszíneződésnek.

Fogászati betétek

Vannak esetek, amikor a fogon olyan nagy lyukat kell betömni, hogy az esztétikus tömőanyagok már nem tudnak megoldást nyújtani. Ilyenkor javasoljuk a betétek (inlay, onlay) használatát.

Inlay

Az inlay tömést (betétet) nagyobb méretű szuvasodás esetén, gyökérkezelt fogak végleges ellátásakor, valamint olyan esetben érdemesebb választani, amikor a fogak felszíne nagyobb terjedelemben hiányzik. Az inlay olyan speciális fogtömés (fogászati restauráció), melynek során a fogtechnikus által egyedileg készített betétet ragasztunk be a már előkészített üregbe. Készülhet kompozitból, aranyból és porcelánból is.

Az arany speciális anyagtani tulajdonságai miatt a legapróbb pontatlanságok is kiküszöbölhetők, viszont feltűnő színe miatt sokan nem érzik esztétikusnak. Ezzel szemben a porcelán vagy kompozit bázisú anyagok segítségével sok esetben olyan restauráció készíthető, hogy a fogorvos számára is nehezen észrevehető.

A betétek előnye, hogy bármilyen fogszín árnyalat utánozható, rendkívül pontosan illeszkedik az eredeti, megmaradt foghoz, kopásálló, nem törik és nem színeződik el. Laboratóriumi körülmények között sokkal pontosabb megmintázás lehetséges, továbbá a néhány perces beragasztás során jóval kisebb a tömés “aláfertőződésének” veszélye is. Az inlay-es restaurációk élettartama többszöröse lehet a szájban direkt módon kialakított fogtömésekhez képest.

Onlay, overlay

Az onlay a betét olyan változata, amit akkor alkalmazunk, ha a fog koronájának a csücskei és a barázda szintén károsodott, így a betét ezekre is kiterjed.

Az Overlay pedig az a betét, ami a rágófelszín egészére kiterjed, tehát nagyobb felületet fed le.

Direkt és indirekt héjak

A héjakkal a fogak alaki, színbeli, vagy helyzeti korrekcióját tudjuk elvégezni. A héjak vékony, fogszínű anyagból készített restaurációk. A fog ajak felé eső felszínét borítják. A héjak segítségével a más módszerrel el nem tüntethető fogelszíneződéseket tudjuk leplezni, az elülső fogak alaki rendellenességeit korrigálni, valamint a metszőfogak között rést megszüntetni.

Direkt felépítés

A fogászati héj direkt eljárással, a rendelőben is készülhet. Ebben az esetben a fogorvos építi fel a fogra a héjat kompozit anyagból. A héj felépítése ebben az esetben közvetlenül a szájüregben történik.

Indirekt héj

Vannak esetek, amikor az esztétikus eredmény eléréséhez a meglévő fogak alakja, formája és a deformitás összetettebb beavatkozást indokol. Ilyenkor az indirekt héj jelenthet megoldást. Ebben az esetben a fogorvos lenyomatot vesz az adott fogról, vagy fogakról, amely alapján a fogtechnikus speciális porcelánból vagy kerámiából készíti el a héjat. A fogtechnikus által laboratóriumi körülmények között elkészített egyedi héj kerül az adott fogra, vagy fogakra.


 
Keresse időpontért ügyfél-szolgálatunkat vagy kérjen visszahívást!
 

 

Visszahívást kérek


Dentors Marina Digitális Fogászat, Parodontológia és Szájsebészet

Szolgáltatásaink

Szolgáltatásaink

Tekintse át, hogy milyen szolgáltatásokat vehet igénybe fogorvosaink segítségével!

Megnézem
Fogorvosaink

Fogorvosaink

Fogorvosaink és munkatársaink várják, hogy szakszerű segítséget nyújtsanak a panaszaira.

Megnézem
Időpontfoglalás

Időpontfoglalás

Időpontot kérek fogorvosi kezelésre vagy szűrésre!

Megnézem
Kapcsolat

Kapcsolat

Írja meg miben segíthetünk és szívesen visszahívjuk!

Megnézem